Ballonvaarten vinden juist dan plaats omdat de lucht dan het meest stabiel is. Ballonnen hebben koele, stabiele condities nodig om veilig te kunnen varen en de periode rond zonsopkomst/zonsondergang is daarvoor het meest geschikt. De thermiek begint ongeveer 2 uur na zonsopkomst wanneer de zon de aarde verwarmt. Dan begint de luchtopbouw onstabiel te worden. 2 Uur voor zonsondergang neemt de thermiek weer af.

Hete lucht stijgt, zo simpel is het. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de vaart de lucht in de ballon warmer is dan de lucht buiten de ballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de ballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.

De envelope (de ballon zelf) is gemaakt van een stof genaamd ripstop nylon (zeer licht en zeer sterk) met tapes en roestvrijstalen kabels, die zo gemaakt zijn dat ze aan de mand vastgemaakt kunnen worden. De mand is van riet en is helemaal met de hand gemaakt.

Piloten willen u graag zoveel mogelijk laten zien en zullen daarom, afhankelijk van het weer, op verschillende hoogtes varen. Een ballon kan zowel op boomtophoogte varen als enkele duizenden meters hoog. The sky is the limit!

Ballonnen kunnen niet gestuurd worden! Niettemin variëren luchtstromen op verschillende hoogtes en een piloot kan hier gebruik van maken door op verschillende hoogtes te gaan varen.

Een ballon is afhankelijk van de windrichting en snelheid. De ballon komt derhalve vrijwel nooit terug op het startveld. Bij Rainbow Ballooning zijn de ballonvaarten van begin tot eind tot in de puntjes verzorgd. Dit betekent dat wij u na de landing met de "volg"auto weer terug gaan brengen naar de startplaats – mits reservering.

Vrijetijdskleding is het meest comfortabel. Een warme sweater of jas zou u nodig kunnen hebben. Deze kunt u tevens eenvoudig uittrekken als het warmer wordt. Voor schoenen adviseren wij u stevige, dichte schoenen.

Een camera of video is een absolute "must" om herinneringen aan uw bijzondere ballonvaart vast te leggen. Neemt u ook extra film en batterijen mee, want als u in de lucht zonder komt te zitten, kunt u misschien bijzondere momenten missen. U dient er wel rekening mee te houden, dat uw film/fototoestellen/telefoon niet verzekerd zijn.

We varen met passagiers van elke leeftijd, kinderen moeten minstens 1,5 meter groot zijn. Belangrijk is wel dat de passagiers 1 tot 1.5 uur kunnen staan. Als er twijfel bestaat betreffende lichamelijke of gezondheidsredenen, geeft u dit dan aan ons door voordat u boekt. Bij zwangerschap adviseren wij u niet te gaan ballonvaren. Graag maken wij in dit geval op een later tijdstip een nieuwe afspraak.