Liëfste plekje: ‘Zoutleeuw vanuit de lucht’

Liëfste plekje: ‘Zoutleeuw vanuit de lucht’

Gemeentelijk infoblad :”De Zoutpot” nr. 59

Geluiden van gasbranders. De kinderen laten in een klap alles vallen en hollen weg. Een luchtballon zou wel eens héél dichtbij kunnen zijn.

Mensen uit de buurt komen schoorvoetend dichterbij. Zoutleeuw heeft er een attractie bij. Achter het park blijken de ‘scouts’terreinen, door hoge bomen beschut van te felle wind, een ideaal startplekje voor ballonvaarten te zijn. De crew van de regenboogballon o.l.v. Bart Liesmons is druk in de weer met het stoken van koude lucht om de ballon recht te zetten.

Bart heeft twee jaar theoretische opleiding achter de rug en is nu een volleerd ballonvaarder met getuigschrift, waardoor hij ook passagiers mag meenemen. Twintig jaar lang al is hij een fervente valschermspringer, o.a. vanuit een luchtballon. Waarom de rollen dan eens niet omkeren? Met vrienden trok hij verscheidene keren naar een internationale ballonmeeting in de Oostenrijkse Alpen (Bad Kleinkirchheim). En de vonk sloeg over. Ballonvaren vergt veel voorbereidingswerk en fysieke kracht, maar eens boven ervaar je de stilte en kun je indrukwekkende vergezichten bewonderen.

O.w.v. thermiek kun je slechts twee uur na zonsop- of voor zonsondergang de lucht in. (Op andere tijdstippen maakt steeds stijgende warme lucht het immers onmogelijk om te dalen). Bart kan genieten van mooie uitzichten: de kronkelende straatjes van de oude stadskern van Zoutleeuw, de uitgestrektheid van het Vinne, de nevel boven de weiden, de bloesemvaarten… Met een beetje geluk scheert de ballon boven zijn home sweet home in de Dungelstraat. Het touw wordt losgegooid. Kinderen wuiven. Aan de ballon wappert vrolijk de Belgische vlag van Bart langs de Oostenrijkse van zijn vriendin Heide.